Само за последната половин година групировката „Боко Харам” е превърнала 50 деца в терористи-смъртници. Това заяви заместник генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън.

По думите му децата-терористи са извършили терористични нападения на територията на четири африкански държави.

О'Брайън обвини групировката в „почти невъобразимо” насилие и жестокост в Нигерия.

Около 9 млн. души се нуждаят от хуманитарна помощ вследствие на активността на „Боко Харам”. Оценката е на ООН, в която се и подчертава, че 7 милиона от тях са нигерийци.

2.8 млн. са били принудени на напуснат своите домове. На още 5.2 млн. души не достигат системно хранителните продукти. Доставките на храна, вода и лекарства са затруднени.

Само в щата Борно, който по-рано се контролираше от бойци на „Боко Харам”, гладуват 250 хиляди деца. Само тази година всяко пето дете може да умре, предупреди О'Брайън.

В ООН посочват, че борбата с терористичната групировка се провежда недостатъчно ефективно, предимно заради недостиг на средства, които се отделят за тази цел.

„Боко Харам” започна въоръжени нападения от 2009 година. Хиляди са станали до този момент жертва на бойците, а стотици души са отвлечени и с неясна до този момент съдба. През март 2015 година „Боко Харам” се присъедини към „Ислямска държава”.