Щедрата поръчка на руснаците свързани с талибаните екстремисти да убият коалиционни сили в Афганистан се смята, че е довела до смъртта на няколко американски войници.

Това разпространява "Вашингтон пост", позовавайки се на събрана разузнавателна информация при разпити на задържани екстремисти от американската армия през последните месеци.

Тръмп оневини Русия, не била в сговор с талибаните срещу САЩ

Тръмп оневини Русия, не била в сговор с талибаните срещу САЩ

Разузнаването на САЩ му го доложило

Няколко души, запознати с информацията, коментират, че не е ясно към момента колко точно американски или коалиционни сили от други държави са убити или атакувани по поръчка на руснаците.

Американските сили в Афганистан изгубиха десет войници при вражески огън или взривени самоделни бомби през 2018 г. и 16 войници през 2019 г. Двама войници са убити тази година. През всяка от тези години няколко военнослужещи също са убити от афганистански войници, обърнали оръжие към съюзниците си. Смята се, че талибани успяват да проникнат в армията на Афганистан и да атакуват коалиционни сили.

Разузнавателната информация е предадена от американските сили за специални операции в Афганистан и е довела до среща на високо ниво в Белия дом през март. По време на срещата са обсъдени възможни мерки срещу руските действия - от дипломатически протест и предупреждение до санкции, разкриха двама източници. Разговорите са предизвикали сблъсък. Специалният посланик на САЩ в Афганистан Залмай Халилзад е предпочел открито да се противопоставят на руснаците, докато някои представители в Съвета за национална сигурност, отговарящи за въпросите за Русия, са били против незабавни действия. Не е ясен крайният резултат от тези разговори.

Тръмп нападна остро "Ню Йорк таймс" заради историята за ГРУ и талибаните

Тръмп нападна остро "Ню Йорк таймс" заради историята за ГРУ и талибаните

Историята им била умишлено фалшива

Потвърждението на подобна разузнавателна информация може да отнеме седмици, обикновено участват ЦРУ и Агенцията по национална сигурност, които подслушват чужди телефони и радиокомуникации. Финалният план с политическите варианти е отговорност на съветника по националната сигурност Робърт О'Брайън.

В края на миналата седмица американците са уведомили британските си колеги за разузнавателната оценка. Другите съюзници не са официално уведомени за информацията.

Белият дом отрече, че Тръмп е знаел за руските награди за талибаните

Белият дом отрече, че Тръмп е знаел за руските награди за талибаните

Кой стреля по войските на САЩ

В петък вечерта "Ню Йорк таймс" съобщи първи за съществуващата програма на руснаците за възнаграждение на екстремистите за всеки убит американец. Но повече подробности се появиха през уикенда.

Тръмп определи информацията като "фалшива новина". Той подчерта, че никой не го е осведомявал за това.

Демократите в Конгреса поискаха обяснение.

Руснаците отричат информацията.

Русия скочи срещу "фалшивата новина", че ГРУ е плащало на талибаните да убиват US войници

Русия скочи срещу "фалшивата новина", че ГРУ е плащало на талибаните да убиват US войници

"Спрете да създавате фалшиви новини"