Президентът на Бразилия Жаир Болсонару претърпя неуспех, тъй като повечето от кандидатите, които той подкрепи на общинските избори, няма да отидат на балотаж, предаде "Индипендънт".

В над 5 500 града бразилците гласуваха за кметове и общински съветници в неделя.

Вълната на политическо обновление, която преди две години катапултира Болсонару на президентския пост, изглежда вече изчезна в лицето на известни кандидати и традиционни партии, които събраха най-много гласове в двата най-многолюдни града.

От близо 60 кандидати, които лидерът подкрепи, само девет са спечелили, според Estado de S.Paulo.

Болсонару, който в момента не е свързан с никоя политическа партия, беше заявил, че няма да се включва в предизборната кампания, но през последните седмици чрез социалните медии посочи кои кандидати подкрепя.

Президентът обаче след вота бързо изтри публикация в социалната мрежа със списък с кандидатите, които бе подкрепил и се опита да се дистанцира от лошото им представяне.

Само двама кметове, подкрепени от президента, си осигуриха участие във втория тур.

"Помощта ми за няколко кандидати за кмет беше обобщена от 4 предавания на живо в социалните медии - общо 3 часа", пише той.

Едно от най-големите разочарования на Болсонару дойде от Сао Пауло, където избраният от него кандидат - телевизионният водещ и федерален депутат Селсо Русомано (Републиканос) - се класира на четвърто място. Действащият кмет Бруно Ковас (партия PSDB) не събра достатъчно гласове, за да избегне балотаж срещу опонента Guilherme Boulos (партия PSOL), критик на президента.

В Рио де Жанейро бившият кмет Едуарду Паеш (партия DEM) има преднина пред настоящия кмет Марселу Кривела (Републиканска партия) - един от двамата кандидати за кмет, които Болсонаро подкрепи. Двамата също ще се изправят един срещу друг на балотаж.

Около 148 милиона души имаха право да гласуват в цялата страна, като гласуването е задължително за бразилците на възраст между 18 и 70 години.