Общо 7500 държавни служители участваха в национална стачка в Унгария, организирана от профсъюза на унгарските държавни служители (MKKSZ), съобщиха местни медии.

"Когато работниците на една държава упражняват своите демократични права, това е важна част от функционирането на обществото", заяви председателят на профсъюза Петер Борош.

Стачката е в отговор на скорошното изменение на трудовото законодателство в страната, влязло в сила от 1 март, според което работното време на държавните служители се увеличава от 8 часа на 9 часа на ден, а отпускът се съкращава с 5 работни дни годишно.

Многохиляден "коледен" протест се проведе в Унгария

Многохиляден "коледен" протест се проведе в Унгария

Отново срещу "робския" закон за извънреден труд, който разгневи унгарците

Тази сутрин протестиращите държавни служители се отправиха към сградата на парламента в Будапеща и заплашиха с мащабна демонстрация на 1 май - Международния ден на труда.

Припомняме, в Унгария бяха организирани няколко стачки, след като през декември миналата година беше приет нов трудов закон, наречен от критиците "робски закон". Причината е, че той дава право на работодателите да изискват до 400 часа извънреден труд годишно.

Най-масовата проява на недоволство се състоя през януари тази година. Тогава демонстрацията беше организирана от служителите на унгарския завод на немския производител на автомобили Audi.

Президентът на Унгария се подписа под спорния закон в трудовото законодателство

Президентът на Унгария се подписа под спорния закон в трудовото законодателство

Той уверява, че не поставя под риск правата на работниците.