Десетки хиляди алжирци участваха в протестите, провели се в петък в столицата Алжир и други градове срещу управляващия елит и за провеждане на реформи.

Припомняме, че петъчните протести се превърнаха в традиция сред алжирците, недоволни от властта.  

Снимка 434937

Източник: EPA/БГНЕС

Денят не е случайно избран в предимно мюсюлманската държава.

Издигнати бяха познатите лозунги като "Всички да се махат".

Демонстрантите настояват за радикална промяна, стремейки се към оттеглянето на висши фигури, включително политици и бизнесмени, които управляваха северноафриканската страна след обявяването на независимост от Франция през 1962 г.

Поредни многохилядни протести в Алжир

Поредни многохилядни протести в Алжир

Демонстрантите поискаха промени

След 20 години на власт президентът Абдел-Азис Бутефлика се оттегли на 2 април под натиск от страна на протестиращите и армията, но демонстрациите продължиха, стремейки се да бъдат отстранени всички властници, принадлежащи към старата гвардия, както и да бъдат предприети политически реформи.

Протестиращите също така настояват за оставката на временния президент Абделкадер Бенсалах, който е председател на горната камара на парламента, и който замести Бутефлика за период от 90 дни, за да организира и контролира президентските избори на 4 юли.

Хиляди протестиращи настояват за радикална промяна в Алжир

Хиляди протестиращи настояват за радикална промяна в Алжир

Първо искат отстраняването на управляващата върхушка в страната

Армията, най-влиятелната институция в северноафриканската държава, опита омиротворяване, изпълнявайки редица искания на протестиращите, включително започване на разследвания срещу хора, заподозрени в злоупотреба с власт и кражба на обществени средства.