Поредни многохилядни протести се проведоха в Алжир днес, съобщиха световните информационни агенции. 

Припомняме, че и подобни демонстрации се провеждат в петък от месеци. 

Това е 16-и такъв петък. 

Припомня се, че денят не е случайно избран в предимно мюсюлманската държава. 

Издигнати бяха познатите лозунги като "Всички да се махат".

Продължават протестите в Алжир

Продължават протестите в Алжир

След оставката на президента Бутефлика

Демонстрантите настояват за радикална промяна, стремейки се към оттеглянето на висши фигури, включително политици и бизнесмени, които управляваха северноафриканската страна след обявяването на независимост от Франция през 1962 г.

След 20 години на власт президентът Абдел-Азис Бутефлика се оттегли на 2 април под натиск от страна на протестиращите и армията, но демонстрациите продължиха, стремейки се да бъдат отстранени всички властници, принадлежащи към старата гвардия, както и да бъдат предприети политически реформи.

Хиляди протестиращи настояват за радикална промяна в Алжир

Хиляди протестиращи настояват за радикална промяна в Алжир

Първо искат отстраняването на управляващата върхушка в страната

Протестиращите също така настояват за оставката на временния президент Абделкадер Бенсалах, който е председател на горната камара на парламента, и който замести Бутефлика за период от 90 дни, за да организира и контролира президентските избори на 4 юли.

Армията, най-влиятелната институция в северноафриканската държава, опита омиротворяване, изпълнявайки редица искания на протестиращите, включително започване на разследвания срещу хора, заподозрени в злоупотреба с власт и кражба на обществени средства.