Гръцките синдикати започват активни стачни действия срещу бюджета на страната за 2011 година, като за днес предвидени протести на работещите в кметствата и общините.

Опозиционните партии отправиха остра критика към правителството за "неуспеха на икономическата политика", целяща излизане на Гърция от кризата.

Синдикатите реагираха на социалното напрежение след оповестяване на мерките за икономии в бюджета на Гърция за 2011 година, предаде кореспондент на БНР.

Синдикалният лидер Панагопулос предупреди за очаквана много скоро "джунгла на трудовия пазар" и предаде нота с искания на евроекспертите, които се намират в Атина за проверка изпълнението по условията за отпускане на третия транш от финансовата помощ.

Първата обща стачка е на 15 декември. Това е само началото на мощен социален отговор на изключително тежките икономически мерки, предупредиха от синдикатите.

Съгласно внесеният в парламента проектобюджет за следващата година, правителството в Атина е принудено да въведе допълнителни мерки за икономии. В държавния сектор се очакват масови уволнения и съкращаване на заплати и надбавки. Намаляват се заплатите и в частния сектор, както и пенсиите.

Подготвя се ново увеличение на данъци и акцизи. Увеличението на Данък добавена стойност засяга дори и стоки от първа необходимост.

От Съюза на гръцките индустриалци опонираха на новите мерки с информация за масови фалити на фирми и очакван "порочен кръг на рецесия и безработица".