Президентите на Украйна и Русия Петро Порошенко и Владимир Путин все още не са обсъждали инцидента в Керченския пролив. Това е заявил секретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. 

"Не е имало контакти и телефонни разговори между двамата президенти след инцидента", е заявил Песков. 

Той е направил изявлението в отговор на въпрос на ТАСС искан ли е такъв разговор.

Според него, ситуацията не изисква директни разговори между двамата. Така отговори той на настояването на американския държавен секретар Майк Помпео за разговор, който да помогне за деескалация на напрежението. 

По-рано през деня Порошенко съобщи, че е поискал телефонен разговор с Путин относно скандала, но не е получил отговор. 

Припомняме, че Порошенко подписа указ за въвеждане на военно положение за срок от 30 дни. Първоначалното решение бе за 60 дни и указът бе публикуван в този вид, но след това стана ясно, че мярката е за 30 дни. 

Указът на Порошенко за военното положение бил сгрешен

Указът на Порошенко за военното положение бил сгрешен

От 28 ноември влиза в сила 30-дневно военно положение в Украйна

Той поясни, че военното положение няма да засегне гражданските права и свободи, както и президентската кампания, която ще започне на 31 декември - три месеца преди изборите през март.

Свикани бяха извънредни срещи на НАТО и Съвета за сигурност на ООН. Постоянният съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще проведе специална сесия във Виена, за да обсъди "агресията на Русия срещу Украйна".

Руското външно министерство обвини Украйна в умишлена провокация с цел претекст за нови санкции срещу Москва. Министерството на външните работи на Русия обвини Украйна, че е координирала със САЩ и ЕС "планирана провокация" за налагане на нови санкции срещу Москва. Кремъл твърди, че действията на Русия са в съответствие с международното право заради незаконно навлизане на корабите в руски териториални води.

От своя страна Украйна счита инцидента за съзнателна провокация, с която Кремъл цели да установи пълен контрол върху Азовско море.

Русия обезпокоена - Украйна може да разпали конфликта

Русия обезпокоена - Украйна може да разпали конфликта

Налагането на военно положение в различни региони потенциално може да доведе до заплаха

Русия задържа 24-ма украински моряци. Комисарят по правата на човека в Русия Татяна Москалкова обяви, че трима моряци са ранени и се възстановяват в болница, но те не са в критично състояние.

Не пътувайте в Украйна, препоръчва Външно

Не пътувайте в Украйна, препоръчва Външно

Всички българи да се регистрират на сайта на МВнР

"Европа ще остане единна в подкрепа на Украйна", подчерта председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Осъждам руското използване на сила в Азовско море. Руските власти трябва да предадат украинските моряци и кораби и да се въздържат от допълнителни провокации", призова той.

Европейският съюз, НАТО, включително и Турция в лицето на президента Ердоган осъдиха напрежението и призоваха украинските моряци да бъдат освободени, а напрежението в региона да бъде изгладено с диалог.