Холандският антиислямски депутат Герт Вилдерс заяви, че няма да присъства на съдебното заседание срещу него следващата седмица във връзка с обвинения за подбуждане на расова омраза, наричайки изслушването "пародия", цитиран от "Франс прес".

"Мое право и мое задължение като политик е да говоря за проблемите на страната ни", каза той и поднови обвиненията, че това е "политически процес", подчертавайки, че "не съм казал нищо лошо".

Процесът ще започне в понеделник пред трима съдии. Крайнодесният политик е изправен пред обвинения в нанасяне на обида на расова група и поощряване расова омраза след коментари по адрес на мароканци, които живеят в Холандия.

Очаква се процесът да продължи до 25 ноември.

През март 2014 година на предизборно мероприятие Вилдерс попита симпатизантите си дали искат "по-малко или повече мароканци в градовете ви и в Холандия". След като присъстващите започнаха да скандират "По-малко, по-малко!", усмихващият се Вилдерс отговори: "Ще организираме това".

Но днес Вилдерс се защити, че "този процес е политически процес, в който отказва да сътрудничи".

Той добави, че ще остави защитата на екип от адвокати, воден от Герт Ян Кнопс и ще продължи да работи като присъства на парламентарните заседания в Хага.

"Пародия е, че трябва да бъда изправен пред съда, защото говорих за няколко мароканци. Милиони холандски граждани - 43% от населението, искат по-малко мароканци. Не защото презират всички мароканци или искат всички мароканци да напуснат страната, а защото им е писнало и са уморени от неприятностите и терора, причинени от толкова много мароканци", изтъкна Вилдерс.

"Ако това е наказуемо, то Холандия вече не е свободна страна, а диктатура", защити се той.

Вилдерс обвинява холандските съдии в двойни стандарти, след като премиерът Марк Рюте заяви, че турците, които атакуваха журналисти в Ротердам, трябва да бъдат "разкарани".