Португалия откри 13 случая на вариант на коронавирус Омикрон в понеделник, всички включващи играчи и персонал на футболния клуб Belenenses SAD от топ дивизия, един от играчите наскоро се завърна от Южна Африка, съобщи здравният орган DGS, съобщава "Ройтерс".

Диагнозите бяха поставени, след като клубът от Лисабон изигра мач срещу Бенфика в събота, който започна само с девет играчи на Белененсес на терена поради огнището на COVID-19.

Само седем играчи се завърнаха на терена след полувремето, а мачът бе прекратен две минути след второто полувреме, като Бенфика поведе със 7:0.

Защитникът на Белененсес Кафу Фете даде положителна проба за COVID-19, след като се завърна от Южна Африка на 17 ноември, той и още 12 души в клуба са потвърдени в понеделник, че са заразени с варианта на Омикрон.

До понеделник повече от дузина държави съобщиха за случаи на варианта, който според Световната здравна организация носи много висок глобален риск.

Италия обмисля задължителна ваксинация за футболисти

Италия обмисля задължителна ваксинация за футболисти

Гравина: Имаме около 4-5% играчи, които нямат зелен пропуск за ваксина

Шефът на DGS Граса Фрейтас коментира телевизионния оператор SIC, че почти всички играчи на Балененсес са ваксинирани срещу COVID-19, като добави, че всички техни контакти с висок и нисък риск ще бъдат тествани.

Говорител на клуба каза, че повечето от заразените са безсимптомни или са имали леки симптоми и че 44 играчи и персонал са се самоизолирали и чакат за повторни тестове.

Президентите на Бенфика и Белененсес казаха, че ако не са играли мача, рискуват да бъдат наказани за "неоправдано отсъствие". Те обвиниха лигата и DGS, че не са отложили мача.

Лигата, която по-рано заяви, че не е получила официално искане за отлагане на мача, в понеделник разследва дали мачът е спазил здравните правила. DGS каза, че не зависи от здравните власти да отлагат играта.

Португалия, която има един от най-високите нива на ваксинация срещу COVID-19 в света, миналата седмица обяви връщането на мерки, за да забави разпространението на епидемията. Освен това преустанови полетите до и от бившата си колония Мозамбик от понеделник, за да се бори с варианта.

Холандската полиция арестува двойка избягала от хотел под карантина

Холандската полиция арестува двойка избягала от хотел под карантина

Задържаните испанец и португалка могат да бъдат съдени за застрашаване на общественото здраве