Посланикът на Мексико в Боливия напусна страната във вторник, след като бе изгонен от временното правителство, предаде АФП.

Припомняме, че на посланик Мария Тереза Меркадо, както и на испанските дипломати Кристина Борегеро и Алваро Фернандес бяха дадени 72 часа да напуснат Боливия.

Според боливийската полиция, отпътуването на посланика е преминало без напрежение.

Боливия гони посланика на Мексико и двама дипломати на Испания

Боливия гони посланика на Мексико и двама дипломати на Испания

Имат 72 часа да напуснат Боливия

Това става, след като "Ройтерс" съобщи в сряда, че външното министерство на Мексико е обвинило Боливия в "тормоз и сплашване" на дипломатите си в мексиканското посолство в Ла Пас, като е поискало среща с шарже д'афер на Боливия.

Външното ведомство на Мексико вижда мащабното наблюдение на посолството си, както и засиленото присъствие на полицията около сградата като равносилно на нахлуване в посолството и настоя, че това противоречи на член 22 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

В изявление офисът на Европейския съюз в Ла Пас заяви, че съжалява за експулсирането на испанците, като го нарече "крайна и недружелюбна мярка, която трябва да бъде запазена за сериозни ситуации" и изрази "дълбока загриженост" за това, което нарича "ескалация" "на реда.

Мексико заяви, че разглежда изгонването на Меркадо като политическо решение и няма намерение да скъсва дипломатическите отношения с Боливия.

Напрежението между двете страни ескалира, след като през ноември боливийският президент Ево Моралес трябваше да подаде оставка след натиск от обществеността и военните.

Вторият заместник-председател на Сената Жанин Анес се самообяви за временен президент на извънредна сесия в парламента, която беше бойкотирана от социалистическата партия на Моралес. Самият той определи положението като преврат.

Моралес потърси политическо убежище в посолството на Мексико в Ла Пас, като повечето висши правителствени служители в Боливия също подадоха оставка и потърсиха убежище в посолството.