Повече от 65 години принц Филип неотменно присъства до Кралица Елизабет, която е най-дългогодишния монарх на Великобритания.

В сряда принц Филип ще направи своя 22,219-и и последен самостоятелен ангажимент.

Тогава той ще се срещне с кралски морски пехотинци прекосили 2664 километра, за да съберат пари за благотворителност.

Принц Филип се пенсионира

Принц Филип се пенсионира

95-годишният принц повече няма да изпълнява обществените си ангажименти

Херцогът на Единбург ще продължи да присъства на официални събития, но само до своята съпруга и то от време на време.

Филип е покровител, президент или член на над 780 организации. В тях той ще продължи да бъде асоцииран член, но няма да играе активна роля.

Кралицата подкрепи, обявеното през май, решение на принц Филип да се пенсионира. Филип е дал общо 5,496 речи, написал е 14 книги и е отишъл на 637 самостоятелни посещения в чужбина.

$458 млн. отделят за ремонт на Бъкингамския дворец

$458 млн. отделят за ремонт на Бъкингамския дворец

Според финансиран от данъкоплатците план парите

Той защитава екологични и природозащитни каузи и има интереси в областта на науката, инженерството и промишлеността. Филип е бил и активен спортист, той играе поло редовно до 1971 г.

Спортът е довел до доброто здраве на принца, но през последните няколко години Филип е бил приет в болница редица пъти - за коремна операция, инфекции на пикочния мехур и блокирана коронарна артерия. Той има артрит в дясната си китка и счупена кост в глезена си и развит ревматизъм на сухожилието в ръката.

Принц Филип все още може да се побере в униформата, която е носил на сватбата си. Видян е със слухов апарат за първи път прием в двореца през 2014 г., когато беше на 93-годишна възраст.

От Монархията уверяват, че пенсионирането му не е по здравословни причини.