Европейските лидери се събират на последна за годината Среща на върха за ЕС. Лидерите трябва да обсъдят миграцията, така и изпълнението на споразумението между ЕС и Турция, съобщава Ройтерс. Една от целите на срещата ще бъде да покаже, че европейските лидери вярват, че споразумението с Турция работи. Това е една от мините в минното поле на срещата, която се очаква да бъде настъпена от Австрия, след като Виена блокира приемането на заключения по повод преговорния процес с Турция.

Австрия настоява този процес да бъде замразен, заради значителното отстъпление на Турция по отношение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Възможно е австрийският канцлер Кристиян Керн да повдигне темата и тя да се превърне в една от конфликтните точки.

ЕС е решен да запази сделката за бежанците с Турция, въпреки напрежението с ръководството на тази страна, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в навечерието на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Друга спорна тема, свързана с миграцията, е така наречената "ефективна солидарност", която засяга квотното разпределение на бежанци.

Украинският казус все повече става централен. Словашкият премиер Роберт Фицо разкритикува санкциите срещу Русия, предаде ДПА. Фицо, чиято страна е ротационен председател на ЕС, каза, че планираното подновяване на санкциите над Русия е безсмислено. Словакия смята, че Москва и Киев носят солидарна вина за проваления мирен процес в Донбас и неспазването на Минските споразумения.

Дипломатически източници разкриват, че на този последен за годината Съвет на ЕС ще се попълни състава на органа, който ще преговаря по Брекзита. Очаква се да се начертаят основните позиции на ЕС по желанието на Великобритания да напусне Общността.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова председателя на Европейския съвет Доналд Туск да даде гаранции, че евродепутатите ще участват в преговорите за Брекзит. Шулц отправи до Туск писмо в навечерието на срещата в Братислава.