Първият сателит на Мианмар е задържан на борда на Международната космическа станция след преврата в Мианмар, докато японската космическа агенция и японски университет решават какво да правят с него, заявиха двама японски университетски служители, цитирани от "Ройтерс". 

Сателитът на стойност 15 милиона долара е построен от японския университет Хокайдо в съвместен проект с финансирания от правителството на Мианмар, Мианмарски университет за космическо инженерство (MAEU). Това е първият от набор от два 50-килограмови сателита, оборудвани с камери, предназначени за наблюдение на земеделието и рибарството.

Правозащитниците и някои длъжностни лица в Япония се притесняват, че тези камери могат да бъдат използвани за военни цели от хунтата, завладяла властта в Мианмар на 1 февруари.

Университетът на Хокайдо провежда дискусии с Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA). "Няма да се замесваме в нищо общо с военните. Сателитът не е проектиран за това", коментира един от служителите.

"Обсъждаме какво да правим, но не знаем кога ще бъде разположен. Ако бъде спрян, надеждата ни е, че проектът може да бъде рестартиран в даден момент." Няма информация кога сателитът трябва да бъде разположен или кога JAXA ще трябва да вземе решение да продължи или да го забави.

Вторият служител на университета в Хокайдо заяви, че в договора с MAEU не е посочено, че спътникът не може да се използва за военни цели. Данните обаче ще бъдат събрани от японския университет и не могат да бъдат достъпни от служителите на Мианмар.

След преврата служителите на университета не бяха в състояние да се свържат с ректора на MAEU проф. Кий Туин, добави вторият служител. Официалните лица в JAXA не можаха да се свържат с коментар. MAEU не отговори на обаждания, търсещи коментар, както и говорител на хунтата на Мианмар.

Сателитът е изстрелян от НАСА на 20 февруари като малка част от голям и разнообразен полезен товар на Международната космическа станция на 400 км над земята. Оттогава той се съхранява от JAXA в японския експериментален модул Kibo. Астронавтът на JAXA Соичи Ногучи е един от седемте членове на екипажа, които сега са на борда на космическата станция.

Япония има добри отношения с Мианмар и е един от най-големите донори на помощ. Въпреки че осъжда насилието, не заема толкова твърда позиция срещу преврата, колкото САЩ и някои други западни страни, които са наложили санкции.

Въпреки че сателитът не е построен за военни цели, Тепеи Касаи, ръководител на програмата за Азия към Human Rights Watch, заяви, че за хунтата на Мианмар ще е лесно да приспособят технологията за военна употреба.

"Така че ангажираните японски университети трябва да спрат проекта и спешно да го преразгледат за потенциални рискове за правата на човека", каза Касаи.

Военната хунта в Мианмар окупира болниците и университетите

Военната хунта в Мианмар окупира болниците и университетите

Още двама души са убити, след като полицията е открила огън по протестиращи