Пилотите на катастрофиралия пътнически самолет Ан-148 на 11 февруари край Москва може да са получили невярна информация за скоростта на полета поради обледеняване на датчиците.

Тази версия обяви Междудържавният авиационен комитет (МАК) след разшифроването на данните от едната "черна кутия" с параметрите на полета и предварителен анализ, съобщават руски медии.

71 души загинаха при самолетна катастрофа край Москва
Обновена

71 души загинаха при самолетна катастрофа край Москва

По предварителна информация причината за инцидента е свързана с отказ и последвал взрив на единия от двигателите

Тези грешки се наричат инструментални. Вероятно става въпрос за приемника на въздушно налягане - тръбата на Пито.

Според МАК обледяването се дължи на факта, че отоплението за трите приемника е било изключено по време на целия полет. Причината за това не е известна на този етап. За да установи, комитетът планира да разследва действията на екипажа и да провери системите.

"Предварителният анализ на записаната информация, както и анализът на подобни случаи от миналото, дават основание да се предполага, че фактор за специалната ситуация по време на полета може да са неточни данни за скоростта на полета по индикаторите, което на свой ред очевидно е свързано с обледеняване ( на приемника на въздушно налягане) при състояние на изключени отоплителните системи", отбелязват от комитета.

Разследващите смятат, че пилотите не са включили противообледенителните системи, което е довело до невярна информация за скоростта на полета.

Според комитета особена ситуация на борда на самолета е възникнала 2,5 минути след излитането на височина 1 300 метра и скорост 465-470 километра в час. В този момент се появили разминавания в показанията на трите датчика за скоростта.

Самолетът падна няколко минути след излитането си. Всички 71 души на борда загинаха.