Германската прокуратура повдигна обвинения в пазарни манипулации срещу изпълнителния директор на "Фолксваген" (Volkswagen) Херберт Дис, бившия шеф Мартин Винтеркорн и председателя на изпълнителния съвет Ханс Дитер Пьоч, информира "Ройтерс".

Заводът на Volkswagen отива в Турция?

Заводът на Volkswagen отива в Турция?

Информацията разпространява "Ройтерс", позовавайки се на турски източници

Обвиненията са във връзка със скандала около емисиите.

От прокуратурата в северния град Брауншвайг мотивираха решението си с това, че обвинените умишлено не са информирали инвеститорите навреме за финансовия резултат от скандала.

Бившият шеф на Volkswagen е обвиняем в Германия по скандала "Дизелгейт"

Бившият шеф на Volkswagen е обвиняем в Германия по скандала "Дизелгейт"

Винтеркорн и четирима управители са обвинени в измама

В ход са съдебните процедури относно признанието на компанията през 2015 г., че е използвала незаконен софтуер в двигателя, за да манипулира вредните емисии при тестове. Обвинителният акт на прокуратурата в Брауншвайг срещу шефовете на компанията е отделен съдебен случай. Босовете не са уведомили инвеститорите навреме за скандала.

В съобщение адвокатът на Дис заяви, че изпълнителният директор не е можел да предвиди срива на финансовия пазар и той ще продължи да заема поста на изпълнителен директор.

Винтеркорн подаде оставка няколко дни след избухването на скандала. Той обяви пред германски депутати в началото на 2017 г., че не е научил за измамата преди производителя на автомобили официално да признае.

Акциите на компанията се обезцениха с 37% дни след избухването на скандала.

Ищците твърдят, че ако инвеститорите са знаели за измамата на "Фолксваген", те вероятно щяха да продадат акциите си по-рано или да не ги купуват.