Турция е все по-уверена, че германският автомобилен производител Volkswagen ("Фолксваген") ще построи завод в страната след "изключително положителна" среща между висш представител на компанията и турския лидер Реджеп Ердоган.

Информацията разпространява "Ройтерс", позовавайки се на турски източници.

През миналата седмица осведомителната агенция обяви, че двете страни са провели разговори относно данъчния режим в Турция и инвестирането на 1 милиард евро от страна на германския производител.

Нинова пита Борисов защо Volkswagen отива в Турция

Нинова пита Борисов защо Volkswagen отива в Турция

Много компании избират да инвестират в други държави или да пренасочат бизнеса си

Автомобилният производител, който също разглежда България като потенциална държава за инвестицията, все още не е обявил окончателното си решение, но източници заявиха, че от Volkswagen са положително настроени да инвестират средствата в Турция.

Volkswagen продължава с преговорите за новия си завод в Източна Европа

Volkswagen продължава с преговорите за новия си завод в Източна Европа

България е сред претендентите…

Ердоган и високопоставеният представител на компанията са разрешили повечето проблеми по време на срещата тази седмица, разкри турски източник, запознат с разговорите. Източник от Volkswagen поясни, че турският президент е разговарял с изпълнителния директор на Volkswagen Херберт Диес.

Турският източник обясни, че е имало неуредици за данъците, но на срещата проблемите са били изгладени почти изцяло. Ако не възникне проблем в последния момент, инвестицията ще бъде направена в Турция, добави той.

България подобри още офертата пред "Фолксваген"

България подобри още офертата пред "Фолксваген"

Изборът между България и Турция ще е сигнал към целия регион, според Плевнелиев

През миналата година компании като Fiat, Renault, Ford, Hyundai и Toyota са произвели повече от 1,3 милиона автомобила в Турция.

Във вторник по време на визита в Анкара чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че Volkswagen ще направи голяма инвестиция в Турция.

Втори източник от Volkswagen коментира, че все още трябва да се изяснят някои малки проблеми, предимно данъчни въпроси. Споразумението се очаква да бъде сключено през следващите седмици, като се планира заводът да бъде издигнат в западния вилает Маниса, допълни източникът.

Борисов за "Фолксваген": Направихме си голяма реклама

Борисов за "Фолксваген": Направихме си голяма реклама

Премиерът остава оптимист за завода