Повече дървета до водни източници подобряват хигиената и водят до по-малко смъртни случаи на деца от диария в бедни държави. Това става ясно от световно проучване, цитирано от Ройтерс.

В изследването са включени 300 000 деца и качеството на водните басейни в 35 държави, включително в Бангладеш, Нигерия и Колумбия. Установено е, че колкото повече дървета има покрай басейните, толкова по-добре е и здравето на децата.

"Това показва много ясно как здравословна екосистема може директно да подкрепи човешкото здраве и условията на живот", каза съавторът на изследването Брендън Фишър от Върмонтския университет в САЩ.

Проучването, което анализира информация за американската чуждестранна помощ от последните три десетилетия, също разкрива, че увеличението на броя на дърветата с 1/3 до водни източници в селски райони може да подобри качеството на водата.

Според Световната здравна организация ежегодно диарията, която е предотвратима, убива повече от половин милион деца на под петгодишна възраст и е една от водещите причини за детската смъртност заедно с маларията и пневмонията.

Липсата на чисти хигиенни условия и на чиста вода водят до близо 1,7 милиарда случая на диария сред децата всяка година, допълват от организацията.