Републиканците в Камарата на представителите се опитват да прекратят продължаващата повече от 16 часа драма, отлагайки дебатите за след 5 юли, след като дузина демократи са седнали на земята в пленарна зала като форма на протест срещу блокиране опитите за приемане на закони за засилване на контрол над оръжията, съобщава СиЕнЕн.

Демократите с протест в Конгреса на САЩ заради оръжията

Демократите с протест в Конгреса на САЩ заради оръжията

Долната камара на Конгреса на САЩ ще започне работа

Ходът има за цел да сложи край на започналия в сряда сутринта протест, когато демократите демонстративно седнаха на пода в залата и се опитаха да принудят конгресмените да прокарат законопроекти. Малко след 7 часа местно време днес около 20 демократи остават в пленарна зала, включително лидерът на малцинството в камарата Нанси Пелоси.

Полицията се обърна към демократите с молба да се махнат от пода, за да се проведе ежедневната проверка, свързана със сигурността. „Моля ви да напуснете, докато това се случва”, обърна се служител от силите на реда към конгресмените.

Протест на демократите за контрола върху оръжията предизвика хаотични сцени в US конгреса

Протест на демократите за контрола върху оръжията предизвика хаотични сцени в US конгреса

Обама ги приветства

Обаче Пелоси отговори: „Няма да стане”.

Въпреки че републиканските лидери затвориха залите, демократите продължават да предават на живо протеста в пленарна зала.

Демократите се заканиха да останат.

"Просто заради това, че напуснаха, не означава, че ние трябва да приемем „Не” като отговор”, добави Пелоси.

Не е ясно колко време ще продължи демонстрацията на демократите. Те могат да продължат до 5 юли или да подновят действията след възобновяване на работата през юли.

Общо повече от 170 депутати от Демократическата партия взеха участие в протеста, обявиха конгресмени.

Напрежението прерасна, след като републиканците обявиха, че ще проведат процедурно гласуване по друг въпрос.