Повече от 20 афганистански командоси са били убити в северната афганистанска провинция Фаряб от талибански екстремисти. Това обявиха местни официални лица, цитирани от ДПА.

Елитните сили са били разположени, за да отвоюват обратно окръг, превзет от талибаните преди около 10 дни.

Командосите са били разположени по въздух и заедно с местните сили са се опитали да завземат областта Давлат Абад от талибанските екстремисти късно във вторник, уточни провинциалният съветник Себгатула Сайлаб.

Талибаните искат "велика мюсюлманска Турция" да се изтегли от Афганистан, защото е с НАТО

Талибаните искат "велика мюсюлманска Турция" да се изтегли от Афганистан, защото е с НАТО

И когато създадат ислямско правителство се надяват на близки отношения с историческия приятел Турция

Силите за сигурност за кратко са възвърнали контрола над областта, ала екстремисти, които са се укривали в околните села, след това са им устроили засада, добавиха съветниците Абдул Манан Кати и Фазал Хак Мохамади.

Местните армейски сили са били запознати с района и са успели да избягат, но командосите са били пленени и след това застреляни.

По време на нападението най-малко две военни цистерни са били ударени от крайпътни бомби, а други пет са били иззети от талибаните според местните политици.

Кадри, споделени в социалните мрежи, показват кървавите трупове на над дузина командоси с боси крака, докато талибански бойци претърсват труповете им, очевидно за да вземат вещите им.

Пентагонът ще спира талибаните с въздушни удари

Пентагонът ще спира талибаните с въздушни удари

План за подкрепа на афганистанската армия

Мнозина афганистанци, включително политици, държавни служители и журналисти, публикуваха снимки на командира на специалните сили Сухраб Азими в социалните мрежи, определяйки го като един от най-уважаваните и страхотни офицери.

"Когато видях снимката на безжизненото ти тяло и че куршумът е уцелил гърдите ти, а не гърба ти, бях горд и разбрах, че си се борил лице в лице с врага си до последния момент", написа във "Фейсбук" баща му Захир Азими, който е бивш генерал от афганистанската армия.

В Афганистан насилието продължава неотслабващо и наскоро талибаните постигнаха сериозни успехи.

От началото на официалното изтегляне на САЩ и другите войски на НАТО на 1 май, най-малко 27 области попаднаха в ръцете на талибаните.

Талибаните превземат все повече територии в Афганистан

Талибаните превземат все повече територии в Афганистан

Докато САЩ и съюзниците им изтеглят войските си

Афганистан има 34 провинции и около 400 области. Областните центрове служат като административни единици на второ ниво, едно ниво под провинциите.

Нарастват опасенията относно способността на силите за сигурност след пълното изтегляне на международните сили.

Силите на командосите на афганистанската армия са високо обучени и добре оборудвани. Те са разполагани многократно в най-тежките бойни полета в опит да изтласкат талибаните.

Според доклад на ООН талибаните са успели да превземат пет области през миналата година, четири от които бяха отвоювани обратно от правителството в рамките на няколко дни.

Талибаните предупредиха съседите на Афганистан да не позволяват бази на САЩ

Талибаните предупредиха съседите на Афганистан да не позволяват бази на САЩ

Ислямистите се заканват, че щели да осуетят подобна "историческа грешка"