Броят на мигрантите, достигащи до бреговете на Италия, е нараснал повече от двойно само за последната година, обяви министърът на вътрешните работи Лучана Ламорджезе, цитирана от Ройтерс.

Това се дължи на икономическата криза в Тунис - оттам през Средиземно море до италианския остров Лампедуза идват хиляди мигранти с лодки.

Социалната и политическата криза в Тунис е новият фактор за ръст на миграцията, появил се при съществуващата криза в Либия, посочи Ламорджезе.

"Без отпечатъци от пръсти!", скандират имигранти в Лампедуза

"Без отпечатъци от пръсти!", скандират имигранти в Лампедуза

Италианските власти се опитват да засилят контрола

Във връзка с това в понеделник тя ще се срещне с президента на Тунис Каис Сайед. На срещата ще присъства и министърът на външните работи на Италия Луиджи ди Майо, както и Илва Йохансон - еврокомисар по вътрешните работи и колегата й Оливер Варелий, отговарящ за разширяването.

В периода от август 2019 г. до края на юли 2020 г. до бреговете на Италия са достигнали 21 000 души, което е със 148% повече от миналата година.

Салвини: Амнистията на 600 000 мигранти е предателство към италианците

Салвини: Амнистията на 600 000 мигранти е предателство към италианците

Болниците пренебрегват възрастни пациенти, липсват сезонни работници

Само за 12 месеца над 5000 мигранти са спасени от удавяне и замръзване, като са качени на кораби, собственост на неправителствени организации.

От години Италия е основната порта към Европа за стотици хиляди бежанци и мигранти, а западното крайбрежие на Либия е основната изходна точка, от която тръгват хиляди африканци, надявайки се да достигнат до Европа.

Рекорд бе регистриран между август 2016 г. и юли 2017 г., когато до Италия достигнаха 183 хиляди мигранти.

След това броят им започна да намалява, защото от италианска страна по-усилено започнаха да противодействат на трафикантските канали, а на либийската брегова охрана бе оказана подкрепа, за да може да лесно да прихваща и спира лодките.

Овен това предшественикът на Лучана Ламорджезе - лидерът на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини - предприе твърда линия срещу корабите на неправителствените благотворителни организации, които спасяваха мигранти в морето. Той започна да затваря италианските пристанища за тези кораби и обвини спасителните им екипи, че си сътрудничат с трафикантите на хора.