Голяма част от австрийците не са запознати с Холокоста. Повече от половината не знаят, че 6 милиона евреи са убити по време на Втората световна война, показва социологическо проучване, цитирано от "Политико".

56% от 1000 анкетирани австрийци не знаят, че 6 милиона евреи са избити. Незнанието е още по-голямо сред младите хора: поколението Милениум и поколението Зет не знаят за броя на загиналите евреи.

Маршът на живите извървя три километра от „Аушвиц” до „Биркенау”

Маршът на живите извървя три километра от „Аушвиц” до „Биркенау”

Нека маршът започне

Ние разглеждаме като обезпокоителни тенденциите, сочещи липса на познание за Холокоста, коментира Джулиус Берман, президентът на Международната конференция за еврейските материални претенции срещу Германия ("Клеймс конфърънс"), която е провела проучването.

¼ от респондентите - и 30% сред поколението Милениум и поколението Зет - смятат, че по време на Холокоста са загинали 1 милион евреи или по-малко. 9% и 13 на сто сред младите казват, че броят на убитите евреи по време на Холокоста е "преувеличен".

42% от анкетираните не знаят за концентрационния лагер "Матхаузен" до Виена, където 90 000 души са избити. Само ¼ знаят за "Дахау", а 3% могат да посочат "Берген-Белзен" и "Треблинка". Повече от 1/3 от респондентите не знаят, че е имало Холокоста в Австрия.

Значително мнозинство (68%) гледат на Австрия едновременно като на жертва и виновник за Холокоста. Мнозинството отбелязват, че или австрийците са одобрили анексирането от Нацистка Германия (32%), или нищо не са направили, за да се спре Аншлусът през 1938 г. (45 на сто).

1/3 вярват, че днес има много неонацисти в Австрия, докато почти половината смятат, че има малък брой неонацисти. Те вярват, че проблемът е по-сериозен в САЩ, където според половината респонденти има много неонацисти.

58% вярват, че нещо като Холокоста може да се случи в Европа днес.

Проучване на Си Ен Ен от миналата година е установило, че 1/3 от европейците почти нищо не знаят за Холокоста и че антисемитските стереотипи се разпространяват.