Повечето американци не подкрепят лотарията за зелени карти. Това написа в социалната мрежа "Туитър" президентът на САЩ Доналд Тръмп, позовавайки се на ново социологическо проучване.

Според Тръмп проучването на Harvard-Harris показва, че 65% от американците са съгласни с него, че е необходима имиграционна система, базирана на заслуги, която ще включва и решение за DACA, за по-охранявана граница и прекратяване на миграцията и лотарията за зелени карти.

Програмата DACA е свързана с нелегалните имигранти, които са били доведени в САЩ като деца, известни като "мечтателите".

"Социологическо проучване показва, че близо седем на десетима американци подкрепят пакет от имиграционни реформи, който включва DACA, пълна охрана на границата, прекратяване на миграцията и отмяна на визовата лотария. Ако демократите се обявят против това споразумение, те не са сериозни по отношение на DACA, те искат просто да отворят границите", изтъкна Тръмп и качи линк към проучването.

Нуждаем се от модерна имиграционна система, базирана на заслуги, верижната имиграция и визовата лотария са остарели програми, които вредят на икономиката и на националната ни сигурност, напита американският лидер в друго съобщение в "Туитър".

Тръмп постоянно призовава републиканците и демократите да съгласуват имиграционно законодателство преди 5 март, когато администрацията му ще обяви, че програмата DACA изтича.

В същото време американският държавник настоява всяко споразумение за имиграцията да включва и финансиране за изграждане на стена по американско-мексиканската граница.