Ново проучване показва, че повечето американци са обезпокоени от климатичните промени. По-голямата част от тях подкрепят елементи от доклад за климата на федералното правителство в сравнение с тези, които застават зад президента на САЩ Доналд Тръмп, пише "Политико".

Тръмп отхвърли доклада за климата на администрацията.

Тръмп отхвърли доклада за климатичните промени на администрацията си

Тръмп отхвърли доклада за климатичните промени на администрацията си

Президентът все така не вярва в

Според последното проучване на POLITICO/Morning Consult 2/3 от анкетираните казват, че са много или по някакъв начин обезпокоени от доклада. 58% са съгласни с научния консенсус - и не са съгласни с Тръмп - че климатичните промени са в резултат на дейността на човека.

Проучването е проведено на 4 декември - около седмица след отхвърлянето на резултатите от доклада от страна на американския лидер. В доклада се предупреждава, че климатичните промени ще унищожат страната финансово и екологично.

Въглеродните емисии скачат рекордно в историята през 2018-а

Въглеродните емисии скачат рекордно в историята през 2018-а

А уж трябваше да намаляват

30% от респондентите твърдят, че промените са природен феномен. Само 4 на сто вярват, че няма климатични промени, а 8% не могат да решат.

78% от демократите са на мнение, че човешка дейност е причината за изменението на климата в сравнение с 34% при републиканците и 58% при независимите.

В проучването са участвали 1 975 души.