Международните авиокомпании спряха стотици полети от и до Тел Авив след атаката на бойци на "Хамас" срещу Израел през уикенда.

В много от случаите непосредствено преди полети, за които е обявено, че ще бъдат изпълнени, биват отложени за часове. Впоследствие се отменят и напълно, посочиха източници на News.bg.

И така всъщност твърдението на българските власти, че се изпълняват редовни полети, донякъде остава неточно. На теория трябва да има редовни полети, но на практика се оказва, че такива са рядкост.

Обобщение на авиокомпаниите, които временно спряха полетите, предоставя Reuters.

Европа

България Еър отмени полет до и от Тел Авив на 12 октомври, като припомняме авиокомпанията анулира полет също в понеделник и вторник.

България Еър предлага безплатна промяна на всички закупени билети за пътуване до и от Тел Авив до края на октомври, като новоиздадените билети е необходимо да бъдат използвани в рамките на една година. Следващият предвиден полет от София до Тел Авив е на 15 октомври, а обратно- на 16 октомври, като до този момент няма информация дали ще бъдат изпълнени.

Унгарската Wizz Air (WIZZ.L) съобщи в понеделник, че нейните полети до и от Тел Авив са отменени до второ нареждане. Уточняваме, че авиокомпанията поначало осъществява полети до Варна и София, които, както всички други, са отменени.

Всички авиокомпании, собственост на германската Lufthansa (LHAG.DE), включително Austrian Airlines, Swiss International Airlines и Brussels Airlines, отмениха полети до и от Тел Авив до събота- 14 октомври.

Ryanair (RYA.I), най-голямата авиокомпания в Европа по брой пътници, отмени полети от и до Тел Авив до сряда включително, като се очаква ограниченията да продължат.

Британската easyJet (EZJ.L) спря полетите си с Тел Авив до 17 октомври.

Air France KLM (AIRF.PA) преустанови полетите си, без да предостави времева рамка. Премиерът Елизабет Борн каза във вторник, че работи с авиокомпанията за възможно възобновяване на полетите, за да помогне с репатрирането на френски граждани от региона.

Подразделението на Air France Transavia France отмени полетите до 19 октомври, като предстои да бъде решено дали мерките да продължат.

Norwegian Air (NAS.OL) отмени полетите от Копенхаген и Стокхолм до Тел Авив и обратните полети до 19 декември.

Finnair (FIA1S.HE) спря полетите до Тел Авив до края на северния зимен сезон на 30 март 2024 г. Финландският превозвач не използва израелското въздушно пространство за своите полети в момента, се казва в съобщението.

Португалската TAP спря полетите от и до Тел Авив, без да предостави времева рамка. Пътниците с полети, резервирани до края на октомври, могат да ги презаверят безплатно или да поискат възстановяване на сумата.

Притежаваните от IAG (ICAG.L) Iberia и Vueling спряха полетите си до Израел в обозримо бъдеще, каза говорител на компанията в сряда.

Vueling съобщи на уебсайта си, че е отменил всички планирани полети до или от Тел Авив до 22 октомври, като полетите между 23-31 октомври са временно изтеглени от продажба в очакване на възможни промени.

British Airways, също собственост на IAG, спира полетите до Тел Авив, каза говорител на компанията в сряда, след като авиокомпанията върна полет за израелския град обратно в Лондон поради опасения за сигурността.

Air Europa, друга испанска авиокомпания, отмени полет до Израел, планиран за вторник, и ще прецени дали да възобнови полетите.

Италианската ITA отмени полетите от и до Тел Авив до 12 октомври включително.

Aegean Airlines (AGNr.AT) анулира всички полети от и до Тел Авив до 15 октомври.

Air Malta отмени няколко двупосочни пътувания до 18 октомври.

Icelandair (ICEAIR.IC) съобщи в сряда, че всички редовни полети до Тел Авив до края на октомври са били отменени.

Virgin Atlantic отмени обратно пътуване до Тел Авив във вторник и сряда. Авиокомпанията предупреждава, че полетите им между Лондон Хийтроу и Тел Авив може да се сблъскат със закъснения или отмяна.

Полският LOT уведоми пътниците, че полетите от Тел Авив може да бъдат забавени или отменени през следващите дни.

Северна и Южна Америка

American Airlines (AAL.O) временно спря всички полети от и до Тел Авив до 4 декември.

Delta Air Lines (DAL.N) отмени полетите от и до Тел Авив до 31 октомври.

United Airlines (UAL.O) в неделя спря директните полети до Тел Авив, "докато условията позволят да бъдат възобновени".

Air Canada (AC.TO) отмени полетите от и до Тел Авив до второ нареждане, като обяви, че ще възобнови маршрута "веднага щом ситуацията се стабилизира".

Близкия Изток

Emirates Airline съобщи в сряда, че намалява полетите до и от Тел Авив до една услуга на ден между 13 октомври и 31 октомври.

Etihad Airways възобнови редовните пътнически и товарни услуги между Абу Даби и Тел Авив в сряда, след като отмени полетите в понеделник и вторник.

Turkish Airlines (THYAO.IS) и Pegasus Airlines (PGSUS.IS) във вторник спряха полетите до Израел до второ нареждане.

Gulf Air отмени всички полети до Тел Авив до 14 октомври.

Азия

Hainan Airlines (600221.SS), единствената китайска авиокомпания, която лети между Китай и Израел, отмени полетите, свързващи Пекин и Шанхай с Тел Авив от 12 октомври до 31 октомври. Авиокомпанията обаче ще изпълнява два двупосочни директни полета между Шенжен и Тел Авив във вторник и петък в същата времева рамка.

Cathay Pacific (0293.HK) анулира полетите си между Хонконг и Тел Авив до 29 октомври включително.

Korean Air (003490.KS) отмени полета си в понеделник между Инчеон и Тел Авив и очаква бъдещите полети да бъдат нередовни.

Air Astana (IPO-AIRA.L) отмени полет от Алмати до Тел Авив в неделя. По-късно се обяви, че още полети може да бъдат отменени, ако ситуацията ескалира.

Азербайджанските авиолинии отмениха полетите от Баку до Тел Авив и обратно, планирани за вторник.

Африка

Royal Air Maroc отмени няколко полета от и до Тел Авив до 19 октомври.

Авиокомпании спират полетите си до и от Тел Авив

Авиокомпании спират полетите си до и от Тел Авив

Големи международни авиокомпании спряха или ограничиха полетите си след изненадваща атакаа на Хамас