По-голямата част от европейците смятат, че започва нова студена война между САЩ и техните основни геополитически съперници, Китай и Русия, според проучване, но малцина разглеждат собствената си страна като пряк участник, пише "Гардиън".

Въз основа на допитване в 12 държави-членки, изследването на Европейския съвет по външни отношения (ECFR) установи, че все повече европейци смятат, че ръководството на ЕС в Брюксел е страна в новия международен конфликт.

Докато отстъпките от алианса АУКУС продължават и на фона на разговорите за раздори в западния съюз, авторите на проучването заявяват, че данните от социологическите проучвания показват, че съществува ясна опасност от разширяване на пропастта между европейското обществено мнение и това в САЩ.

Германия усеща спора за подводниците като шамар за събуждане

Германия усеща спора за подводниците като шамар за събуждане

Михаел Рот: Трудно ще се възстанови доверието между ЕС и съюза САЩ, Великобритания, Австралия

Отговорите също така посочиха "разминаване" между политическите амбиции на Брюксел и държавите-членки на ЕС, те добавиха, че това може да подкопае ефективен европейски отговор в случай на ескалация на напрежението с Китай или Русия.

"Европейската общественост смята, че има нова студена война, но не искат да имат нищо общо с нея", коментира Марк Леонард, съавтор на изследването и директор на ECFR.

"Нашите проучвания разкриват, че рамката на "студената война" рискува да отчужди европейските избиратели."

Ако Вашингтон и Брюксел се готвят за борба между поколенията на "цялото общество" срещу автократиите в Пекин и Москва", те биха могли да открият, че "нямат обществен консенсус зад себе си".

Засилва се надпреварата във въоръжаването в Азия

Засилва се надпреварата във въоръжаването в Азия

Набляга се на ракети - ядрени, крилати, хиперзвукови, противокорабни, балистични, както и на подводници, и на самолети

В 12 от изследваните страни 62% от анкетираните смятат, че между САЩ и Китай се води нова Студена война, а 59% виждат разкол между САЩ и Русия.

Само 15% от европейците смятат, че тяхната собствена страна е в нова студена война с Китай, като нараства до 25% с Русия. Мнението, че това не е така, е най-силно изразено в Унгария (91%), България (80%), Португалия (79%) и Австрия (78%)

Повече европейци - въпреки че 31%, все още малцинство - смятат, че ЕС сега е в конфликт с Китай, като 35% казват, че това не е така. 44% заявяват, че ЕС е в нова Студена война с Русия.

В САЩ виждат Русия като най-голямата военна заплаха през следващите десет години

В САЩ виждат Русия като най-голямата военна заплаха през следващите десет години

НАТО бил постигнал много по отношение укрепването на капацитета си за противопоставяне на Москва

Авторите казват, че европейците "най-накрая ще признаят обща европейска външна политика", когато става въпрос за Китай и Руси, и виждат Брюксел, а не собствените си национални правителства като "най -подходящите за защита на техните интереси и ценности".

Но те отбелязаха, че ястребността на Брюксел противоречи на зрението и мнението в Европа и че рамкирането на студена война вероятно ще отблъсне повече избиратели, отколкото ще привлече.

Политиците ще трябва да се борят за силен атлантически съюз по нов начин, казаха те.

"За разлика от първата Студена война, европейците не виждат непосредствена, екзистенциална заплаха за съседството на Европа или чувство за идеологическа сплотеност в свободния свят", казва Леонард.

"Политиците не могат повече да разчитат на напрежението с Русия и Китай, за да убедят избирателите в стойността на силен атлантически съюз. Вместо това те трябва да изтъкват европейските интереси."

Байдън и Джонсън с подход срещу Русия и Китай на база ценности

Байдън и Джонсън с подход срещу Русия и Китай на база ценности

Джонсън е нетърпелив за срещата за демокрация - "ще помогне за международни действия"