Близо 2/3 от германците се съмняват в обещанието на канцлера Ангела Меркел, че правителството ще може да предложи на всички граждани да получат достъп до ваксина срещу коронавируса до 21 септември. Това показва социологическо проучване на YouGov за ДПА.

Повече от 10 млн. са с една доза ваксина в Германия

Повече от 10 млн. са с една доза ваксина в Германия

Над 4 млн. са ваксинирани с двете дози

Само 23% от германците вярват, че правителството ще постигне тази цел, докато 62% са скептични. 15% не могат да решат.

Меркел многократно заявява, че целта е всички пълнолетни да получат ваксини срещу вируса до 21 септември, въпреки че към момента Германия изостава заради мудната имунизационна кампания.

Подобно проучване от началото на февруари установи, че 26 на сто все още вярват, че може да се постигне заложената цел, докато 55% не вярват, че това ще се случи.

53% от тези, които подкрепят християндемократите на Меркел и техните партньори от Християнсоциалния съюз, се съмняват.

В Германия хората под 60 г. с първа доза AstraZeneca ще получават РНК-ваксина като втора доза

В Германия хората под 60 г. с първа доза AstraZeneca ще получават РНК-ваксина като втора доза

Мярката е временна…

Съмнението е още по-голямо сред поддръжниците на други партии. 61% от подкрепящите Зелените и други леви партии смятат, че целта е нереалистична. 63% от избирателите на социалдемократите смятат същото. 73% от поддръжниците на Свободната демократическа партия и 82% от тези на "Алтернатива за Германия" са на мнение, че не е възможно.

Този месец 35 000 семейни лекари ще започнат да ваксинират германците. По-късно други медицински специалисти, лекари на частна практика и други ще подпомогнат кампанията.

Междувременно има малък спад на хората, които желаят да се ваксинират от проучване през януари, когато 67% от респондентите заявиха, че желаят. Сега 65% (8% от тях вече са получили ваксина) желаят да се ваксинират. 18% не искат да се ваксинират, а 16 на сто не са решили.

Проучването е проведено между 3 и 5 февруари и в него са участвали 2077 души.