Мнозинството от японците смятат кандидатурата на бившия министър на отбраната Шигеру Ишиба за най-подходяща за поста премиер на страната след оставката на Шиндзо Абе, показват данни на социологическо проучване, публикувано в неделя от "Киодо".

Ишиба е подкрепена от 34,3% от анкетираните. На второ място по популярност с резултат от 14,3% е генералният секретар на кабинета на министрите Йошихиде Суга. Третото място зае министърът на отбраната Таро Коно (13,6%). В същото време почти половината от японците (48%) са готови да гласуват за управляващата в момента Либерално-демократична партия (ЛДП) на следващите избори за долната камара на парламента през октомври 2021 година.

58,6% от участниците в социологическото проучване намират за целесъобразно подадената от Абе оставка. 25,3% считат, че е трябвало да напусне този пост по-рано, а други 12,7% смятат, че е трябвало да остане начело на правителството.

Суга ще се включи в надпреварата за наследяване на Абе като министър-председател, съобщиха местните медии, цитирани от "Ройтерс". Правителството на Суга ще удължи фискалните и парични стимули, които определят почти осемте години на управление на Абе.

Съобщението на Абе в петък, позовавайки се на влошаване на хронично заболяване, постави началото на избори за ръководство в неговата Либерално-демократическа партия. Ръководителят на ЛДП на практика е уверен, че ще бъде министър-председател поради мнозинството на партията в долната камара на парламента.

Суга реши да се присъедини, преценявайки, че трябва да играе водеща роля, предвид очакванията за способността му да управлява кризи, като пандемията COVID-19 и най-дълбокият следвоенен икономически спад в Япония.

Министърът на околната среда Шинджиро Коидзуми, 39-годишен, син на харизматичния бивш премиер Джуничиро Койдзуми и считан за бъдещ премиер, реши да не се кандидатира, но ще подкрепи министъра на отбраната Таро Коно, ако се присъедини към надпреварата.

Бившият министър на вътрешните работи Сейко Нода и бившият министър на отбраната Томоми Инада, известен като фискален ястреб, са заинтересовани да станат първият премиер жена на Япония.

Японският премиер подаде оставка
Обновена

Японският премиер подаде оставка

Шиндзо Абе е взел това решение поради влошаване на здравето си