Южнокорейските здравни власти увеличиха притесненията около новия коронавирус, след като през миналия месец десетки пациенти, възстановили се от заболяването, отново имаха положителна проба за Covid-19, информира "Ройтерс".

Откритията показваха, че излекували се от коронавируса хора могат повторно да се заразят, което потенциално усложнява усилията за отмяна на ограничителните мерки и произвеждането на ваксина.

Южна Корея с най-сериозния срив в износа си от десетилетие

Южна Корея с най-сериозния срив в износа си от десетилетие

Заради кризата с коронавируса

След седмици на проучвания сега здравните власти в Република Корея твърдят, че резултатите от тези тестове изглежда са "фалшиво положителни", тъй като все още има част от вируса в организма, но най-вероятно този човек не предава заразата.

Южна Корея съобщи за повече от 350 такива случая към днес, според Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Докато властите проучваха няколко възможни обяснения, включително повторно заразяване на пациентите или реактивиране на вируса, експертна комисия, сформирана от правителството, заключи миналата седмица, че най-вероятното обяснение е, че тестовете се връщат "фалшиво позитивни".

Коронавирус: Китай и Южна Корея вече не регистрират "домашно" новозаразени

Коронавирус: Китай и Южна Корея вече не регистрират "домашно" новозаразени

Новозаразените са само хора, дошли от чужбина

Южна Корея използва тестове RT-PCR (обратно транскриптазна полимеразна верижна реакция), които засичат генетичния материал на вируса. RT-PCR процесът може бързо да върне резултатите и се разглежда като най-точния начин дали пациент е заразен с коронавирус.

Но при някои случаи тестовете могат да засекат стари частици от вируса, които вероятно не представляват голяма заплаха за пациента или други хора.

RT-PCR машината не може да различи инфекциозните вирусни частици от неинфекциозните, тъй като тестът просто засича всеки вирусен компонент.

От Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията смятат, че тези така наречени "фалшиви положителни резултати" вероятно стоят зад случаите на възстановили се от коронавируса пациенти, които повторно са с положителна проба за коронавирус.

Няма починали в Южна Корея от Covid-19 за първи път от месец

Няма починали в Южна Корея от Covid-19 за първи път от месец

На нарушителите на карантината ще им бъдат поставяни електронни гривни

Властите все още събират доказателства в подкрепа на теорията, че частиците са "мъртви" вирусни клетки.

Пациентите са тествани повторно, след като са проявили нови респираторни симптоми или са избрани от властите за повторен тест. По-малко от половината от тестваните повторно до средата на април са показали симптоми, но властите сега казват, че е малко вероятно тези симптоми да са причинени от вируса.

Пациентите, които са с повторна положителна проба след възстановяването си от Covid-19, изглежда не заразяват други хора. Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията не са открили нито един случай, при който пациенти, преболедували вируса, са го предали на друг човек.