Горски пожар край Берлин доведе до евакуацията на три села. Огнената стихия е в район с боеприпаси, което увеличава риска за живота на стотици жители, информира "Дойче веле".

Повече от 300 пожарникари са мобилизирани за овладяване на пожара до германската столица, който принуди пълна евакуация на селата Фрохнсдорф, Клаусдорф и Тифенбрунен. Чрез високоговорители местните жители бяха призовани да напуснат домовете си и да вземат с тях само най-важното като лични документи и лекарства.

Повече от 540 жители отседнаха при роднини, обявиха властите, макар че няколко души трябваше да прекарат нощта в кметството на съседно село.

Няколко пътища и железопътни линии останаха затворени тази нощ.

Представител на местните власти съобщи, че пожарът е възникнал на няколко места и е обхванал около 300 хектара площ. Пожарът може да се види на 10 километра разстояние.

Властите предупреждават, че силен вятър може да донесе пепел и дим от селата до южните предградия на Берлин.

В района има и боеприпаси. От регионален център за контрол в Бранденбург обявиха, че вече е имало няколко експлозии. Често в Германия са откривани невзривени боеприпаси от Втората световна война.

Тази година Бранденбург регистрира особено горещо лято с малко валежи през последните месеци. В обширни райони има засушаване, което увеличава риска от пожари.