Правителствената криза в Австралия се задълбочи. Най-малко 10 министри са предложили да подадат оставка.

Премиерът Малкълм Търнбул запази лидерския си пост в Либералната партия на Австралия на гласуване вчера, след като получи 48 гласа срещу 35 за министъра на вътрешните работи Питър Дътън. Вотът се проведе след бунт в редиците на партията. Някои либерални политици са против плановете му да обвърже целите за намаляване на въглеродните емисии със закон в момент, когато е регистриран скок на цените на електроенергията, информира АФП.

Въпреки че Търнбул победи на вътрешните избори, десетки либерални депутати не искат да бъде техен лидер. Дътън работи усилено за привличане на по-голяма подкрепа за лидерския пост. Той напусна министерството след неуспешните вътрешни избори. Други най-малко девет министри също предлагат да подадат оставка, според ABC и Sky News. Сред тях са здравният министър, търговският министър и други.

До момента Търнбул е прие оставките само на Дътън и на министъра за международно развитие.

Ако стане премиер, Дътън заяви, че ще се фокусираха върху намаляване на цените на електроенергията, ограничаване на имиграцията и повече инвестиции за районите, които се борят със засушаване.

Някои медии съобщават, че тази седмица ще има още едно предизвикателство за Търнбул, но поддръжници на Дътън сигнализираха, че най-вероятно ще е през следващия месец след връщането на парламента от ваканция.