Правителството на Австралия изгуби мнозинството си, след като вицепремиерът и четирима политици са били избрани в нарушение на законите на страната заради двойно гражданство, съобщават БиБиСи и други британски медии.

Австралийски съд постанови, че вицепремиерът Барнаби Джойс и други четирима политици заемат държавни длъжности в нарушение на закона.

Трима от политиците, включително Джойс, са отстранени. Другите подадоха оставка още през юли.

Конституцията на Австралия забранява хора с двойно гражданство да заемат обществени постове.

С отстраняването на Джойс правителството губи мнозинството си.

Барнаби Джойс, който се отказа от новозеландското си гражданство през август, обеща да се кандидатира за депутат в долната камара на парламента.

Уважавам решението на съда, каза Джойс веднага след отсъждането.

Другите четирима политици заемаха места в Сената.

Сагата с двойното гражданство зае централно място в австралийската политика от юли, която принуди десетки депутати публично да изяснят статута си.

С отстраняването на Джойс правителството на премиера Малкълм Търнбул държи 75 места в 150-местната Камара на представителите, което означава, че той ще продължи да управлява с правителство на малцинството. Но премиерът може да си върне мнозинството, ако Джойс бъде преизбран на 2 декември. Сега Джойс може да се кандидатира, тъй като вече е гражданин само на Австралия.

За момента Търнбул ще се нуждае от подкрепата на независими депутати и малки партии, за да прокарва законодателството си в долната камара.

Той също направи рокади в кабинета, тъй като Джойс и друг отстранен политик заемаха министерски постове.