Правителството на Германия постигна съгласие да вземе рекорден заем тази година за смекчаване на последиците от пандемията от коронавирус върху икономиката, информира АФП.

Кабинетът договори актуализация на бюджета, която предвижда вземане на заем от 240 милиарда евро през 2021 г., което е с 1/3 повече от първоначално планираното.

Актуализираният бюджет трябва да бъде одобрен от Бундестага.

Меркел призна: Допуснах грешка, отменяме блокадата по Великден

Меркел призна: Допуснах грешка, отменяме блокадата по Великден

Меркел обясни, че решението е било с добри намерения, но сега е ясно, че е грешка

Меркел заяви пред долната камара на парламента, че са решили още веднъж да вземат заем, което е оправдано. Тя подчерта, че бюджетът е "премерен" въпреки "по-голямата несигурност" от обикновено.

Приемаме правилните мерки за управление на икономиката и финансовите последици от пандемията, добави финансовият министър Олаф Шолц.

След като поддържа бюджетен излишък в продължение на десетилетие, пандемията принуди Берлин да вземе нов дълг в размер на 370 милиарда евро през 2020 и 2021 г. За 2022 г. са планирани допълнителни 85,1 милиарда евро.

Първоначално правителството планираше да спре вземането на заем през 2022 г., но сега си постави за цел да се върне към златното правило за фискална дисциплина година по-късно, като само 8,3 милиарда евро нов дълг са предвидени за 2023 г.

Така наречената "дългова спирачка" е правило, заложено в конституцията, което забранява на правителството да заема повече от 0,35% от БВП на година.

Меркел свика кризисна среща, направи обратен завой за ограниченията по Великден
Обновена

Меркел свика кризисна среща, направи обратен завой за ограниченията по Великден

Меркел и регионалните лидери са изправени пред вълна от яростна критика

Германия наруши правилото през 2020 и 2021 г., за да защити бизнеса и работниците от последиците от пандемията.

Държавата вече е изплатила повече от 114 милиарда евро финансова помощ на бизнеса.

Според доклад на Германския икономически институт кризата струва на икономиката 250 милиарда евро до момента.