Правителството на Киргизстан подаде оставка, след като партията на президента Алмазбек Атамбаев напусна управляващата коалиция по-рано тази седмица, задълбочавайки противоречията между проруския лидер и бившите му съюзници, съобщава Ройтерс.

Социалдемократическата партия, най-голямата в парламента, скъса с коалиционните си партньори в понеделник заради отказа им да подкрепят конституционни реформи.

Предложените промени биха довели до увеличаване властта на премиера. Предполага се, че Атамбаев може да заеме премиерския пост след приключването на мандата му през следващата година, въпреки че той заяви през август, че няма такива планове.

Проектозаконът, в който се призовава за провеждане на референдум за конституционна реформа на 11 декември, трябва да бъде прокаран на трето, последно четене в законодателния орган, за да влезе в сила.

Партията "Ата Мекен" от управляващата коалиция, се противопоставя на реформата. Партийният лидер Омурбек Текебаев е един от най-големите критици на предложението, заявявайки, че промяната ще даде на премиера твърде много правомощия.

Текебаев беше, заедно с Атамбаев, един от лидерите на протестите през 2005 и 2010 година, които доведоха до свалянето на двама президенти на страната. Други бивши съюзници като Роза Отунбаева, временно заемаща длъжността президент през 2010-2011 година, също критикува плана на Атамбаев.

В коалицията участваха социалдемократите, "Ата Мекен", Онугуу-Прогрес и Киргизстан. Блокът контролираше 80 от 120-те места в парламента. Социалдемократите са най-голямата партия с 37 места.