Тялото на пилота Олег Пешков, загинал при свалянето на руския самолет, ще бъде предадено на Русия, както поиска Москва. Това съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу, предадоха РИА Новости и БНР.

Турският премиер заяви, че с действията на различни коалиции в Сирия подобни инциденти не са изключени и в бъдеще. Давутоглу призова за споделяне на информацията и координация в действията на различните държави, които извършват операции  в Сирия. 

Военният аташе на Русия съпровожда тленните останки на руския пилот по време на полета първо от Хатай до Анкара, където ще бъде посрещнат от дипломатите от посолството, а след това - до Москва.

От турска страна е сформирана комисия във връзка със  специалните санкциите, които наложи Москва за сваления самолет. От турска страна се твърди, че е възможна среща в кулоарите между Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Париж, за която настоява Ердоган.

Според американски източници, цитирани от турски медии, Ердоган и Барак Обама са се разбрали да бъдат разположени 30 хиляди войници в 98 километровата територия по границата със Сирия, която ще бъде обявена за зона за сигурност, за която Турция настоява. 

Междувременно в неделя хиляди хора в Диарбекир участват в  погребалната церемония на видния кюрдски адвокат Тахир Елчи, чието убийство потресе обществеността. Анализатори коментират, че е политическо убийство, провокиращо да задълбочи конфликта между кюрдите и турците.

Елчи бе привърженик на процеса на мирно разрешение на кюрдския проблем и в същото време защитник на Кюрдската работническа партия - ПКК, която е обявена за терористична. По данни на очевидци Елчи е бил застрелян в гърба при сблъсъци между ПКК и полицията в събота.

Миналият вторник - на 24 ноември руски самолет Су-24 бе свален от турските ВВС, а пилотът Олег Пешков бе разстрелян от турски фашисти по времето, когато катапултира.