Шведската активистка за климата Грета Тунберг и глобалното протестно движение "Петъците за бъдещето" бяха номинирани в четвъртък за Нобелова награда за мир за 2020 г. от двама шведски депутати, съобщи АФП.

Тунберг: Засегнатите от климатичните промени деца трябва да бъдат чути

Тунберг: Засегнатите от климатичните промени деца трябва да бъдат чути

Тунберг отбеляза, че тя и съратничката ѝ от "Петъци за бъдещето" Луиза Нойбауер от Германия са "привилегировани"

Тунберг е активистка за климата и основната причина, поради която заслужава Нобеловата награда за мир е, че въпреки младата си възраст, тя работи усилено, за да накара политиците да отворят очите си за климатичната криза, написаха депутатите Йенс Холм и Хакан Свеннелинг в писмо до Норвежкия Нобелов комитет.

Номинациите за Нобеловата награда за мир трябва да бъдат представени до 1 февруари. Хиляди хора имат право да предлагат кандидати, включително бивши лауреати, някои университетски професори, законодатели и правителствени министри по целия свят, както и настоящи и бивши членове на Норвежкия Нобелов комитет.

Комисията не разкрива имената на номинираните, но тези, които предлагат кандидати, имат право да оповестяват своя избор.

Тунберг вече бе определена като един от четиримата носители на награда, известна като алтернативната Нобелова награда на Швеция.

Грета Тунберг регистрира името и движението си като запазена марка

Грета Тунберг регистрира името и движението си като запазена марка

По думите й са използвани за комерсиални цели без разрешение

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Тунберг е решила да кандидатства за регистрация на името си и това на движението ѝ като запазена марка.

Този ход би позволил съдебни действия срещу лица или компании, които се опитват да използват нейното име, които не са в съответствие с нейните ценности или това на нейното движение, заявява тя.

"Моето име и движението ми постоянно се използват за комерсиални цели без каквото и да било съгласие", допълва активистката.

Тунберг поясни, че няма никакъв интерес към търговските марки, но това се налага.

Тунберг се оплаква, че исканията й са отхвърлени от световния елит

Тунберг се оплаква, че исканията й са отхвърлени от световния елит

За подигравките на Мнучин, "разбира се нямат ефект", изобщо не се е засегнала

Тя също така създаде фондация, с цел да има прозрачност за финансирането на движението.