Предотвратиха масово убийство в учебно заведение в Русия, съобщава БГНЕС.

Служители на Федералната служба за сигурност са задържали 18-годишен студент от аграрния колеж в Подмосковието, който подготвял атаката.

По информация на разследващите задържаният възнамерявал на 29 октомври да отиде с пистолет в колежа и да извърши масов разстрел. За целта той се подготвял цяла година. Като пример за подражание е избрал "керченския стрелец" Владислав Росляков.

Приятел на младежа разказал, че той бил обект на насилие в общежитието и няколко пъти бил пребиван.

18-годишен ученик извършил атаката в Крим

18-годишен ученик извършил атаката в Крим

Руските власти я разглеждат като убийство, а не като терор

Студентът нямал намерение да убива всички подред, а само предварително набелязани хора - именно 8-те души, които го подлагали на тормоз. Въпреки че по-рано един от преподавателите му забелязал странни прояви в поведението му и докладвал на директора, не последвали никакви мерки.

Неколкократно други студенти настоявали младежът да бъде изключен от колежа, тъй като по време на лекции гледал видеозаписи със звук на наказания, извършвани от бойци на "Ислямска държава". Заради силния си интерес към ИДИЛ той дори получил прякора "терориста". Самият младеж често се заканвал, че ще "организира клане" по време на занятия.

При извършения обиск в дома му униформените открили пистолет "Макаров", оръжия за самоотбрана и взривно вещество. Младежът е арестуван за 2 месеца.

Ученик изби 19 души и рани десетки в училище в Крим
Обновена

Ученик изби 19 души и рани десетки в училище в Крим

47 души са ранени, повечето тийнейджъри