Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заяви, че импийчмънт мениджърите ще представят нови доказателства на процеса срещу Доналд Тръмп, пише "Гардиън".

Шумър даде пресконференция около час преди да започне вторият импийчмънт процес срещу бившия президент на САЩ.

Започва процесът срещу Тръмп в Сената

Започва процесът срещу Тръмп в Сената

Самият процес е безпрецедентен, тъй като Тръмп вече не е действащ президент и за втори път е подложен на процедурата

Сенатът има отговорността да съди и да подведе под отговорност Доналд Тръмп за най-сериозните обвинения, повдигани някога срещу президент. Когато имате повдигнато толкова сериозно обвинение, замитане под чергата няма да донесе единство, смята сенаторът.

Демократичният лидер обяви, че импийчмънт мениджърите от Камарата на представителите ще представят нови доказателства за осъждане на Тръмп в подбуждане към бунт.

Белият дом: Байдън няма да гледа и коментира импийчмънта срещу Тръмп

Белият дом: Байдън няма да гледа и коментира импийчмънта срещу Тръмп

Процесът започва утре и американците са разделени на вината на експрезидента

Доказателствата са силни. Някои от тях са нови, каза още той и призова сенаторите да подходят към процеса със сериозността, която заслужава.

Шумър увери, че процесът няма да попречи на демократите да приемат предложените от президента Джо Байдън финансови стимули.

В същото време импийчмънт мениджърите заявиха, че "вината на Тръмп е очевидна".

Байдън ревизира Тръмп, пуска имигрантите от Централна Америка

Байдън ревизира Тръмп, пуска имигрантите от Централна Америка

Отмени споразуменията му със Салвадор, Гватемала и Хондурас

В средата на януари 2021 г. Тръмп влезе в  историята на САЩ като първия президент с два импийчмънта, след като Камарата на представителите одобри едно обвинение срещу американския лидер - подбуждане към бунт. 232 конгресмени срещу 197 гласуваха за импийчмънт на президента.

При първия процес в Сената в началото на миналата година само сенатор Мит Ромни от Юта подкрепи демократите. Тогава Тръмп бе оправдан. Сега се очаква повече републиканци да се присъединят към демократите. Необходими са 17 републиканци да подкрепят демократите в горната камара, за да осъдят американския лидер.

Пречки пред импийчмънта на Тръмп

Пречки пред импийчмънта на Тръмп

Пореден натиск над бившия президент

Обвинението в Сената трябва да бъде прокарано с 2/3 мнозинство, което изисква 67 гласа. От 20 януари демократите и републиканците имат по 50 сенатори и вицепрезидентът Камала Харис ще е решаващият вот. Това означава, че 17 сенатори от Републиканската партия трябва да гласуват с демократите, за да осъдят Тръмп. Американският лидер бе оправдан лесно по две обвинения на предишния процес, когато само един републиканец в Сената го призна за виновен по едното от двете обвинения.

Сенатът може да проведе още едно гласуване, което ще попречи на Тръмп да се кандидатира отново. Този път обаче се изисква просто мнозинство за прокарване на предложението. Това гласуване ще задейства Четиринадесетата поправка, която забранява заемане на федерална или щатска длъжност от всеки, който е взел участие в бунт. Приета след Американската гражданска война, поправката гласи, че никой не трябва да заема държавен пост в САЩ, ако преди е бил замесен в метеж срещу държавата.

Според някои експерти тази поправка може да бъде използвана да се забрани на Тръмп да заема държавна длъжност дори и ако бъде оправдан от Сената. Отново ще се изисква просто мнозинство в Сената. Вероятно на Тръмп ще му бъде наложена доживотна забрана, тъй като демократите имат мнозинство от 20 януари.