Президентът на САЩ Джо Байдън няма да гледа голяма част от историческия втори процес за импийчмънт срещу предшественика му Доналд Тръмп, съобщи говорител на Белия дом. "Мисля, че това е ясно от графика и намерението му, че няма да отделя прекалено много време, за да гледа процеса", заяви прес секретарят Джен Псаки в понеделник, като припомни, че Байдън е "доста зает".

Белият дом отказа да коментира дали Байдън смята, че Тръмп трябва да бъде осъден и да му бъде забранено да заема отново федерален пост. "Мисля, че възгледите му за бившия президент са доста ясни, но той ще остави на Сената да реши", каза още Псаки. Припомняме, че Байдън вече коментира лаконично темата и отказа да каже как би гласувал в процеса, ако е сенатор.

Пречки пред импийчмънта на Тръмп

Пречки пред импийчмънта на Тръмп

Пореден натиск над бившия президент

"Сега не съм в Сената. Ще оставя Сенатът да вземе това решение.", каза единствено той.

Адвокатите на Тръмп вече обявиха за "политически театър" импийчмънта срещу техния клиент. Според тях, доказателства, че Тръмп е пряко отговорен за щурма над Капитолия на 6 януари.

Процесът срещу Тръмп започва в 13 часа. във вторник.

Припомняме, че Тръмп отказа да свидетелства под клетва пред Сената в рамките на процеса по импийчмънт срещу него, който започва на 9 февруари.

По-рано екипът по импийчмънта изпрати писмо до адвокатите на 45-ия президент с покана той да даде показания във връзка с поведението си в деня на щурма срещу Капитолия във Вашингтон - 6 януари. В него се казва, че след като Тръмп оспорва тезата на Конгреса, че е подбудител на нападението, е необходимо да бъде изслушан в Сената.

Повечето американци смятат, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп носи някаква вина за щурма на Капитолия на 6 януари. Половината са на мнение, че Сенатът трябва да гласува за осъждането му в края на импийчмънт процеса. Това показа социологическо проучване на Associated Press-NORC.

Американците разделени за импийчмънта на Тръмп

Американците разделени за импийчмънта на Тръмп

Повечето американци смятат, че Тръмп носи някаква вина