Политическите съперници Хамас и Фатах ще представят в събота за одобрение в парламента новото коалиционното правителство, съобщи АП.

По този начин ще се сложи край на продължилите месеци преговори, прекъсвани от периоди на смъртоносни атаки, съобщиха служители на двете партии.

Решението за определяне на точната дата е било взето на срещата между палестинския президент Махмуд Абас от партия Фатах и министър-председателя от Хамас Исмаил Хания.

Двете страни ще се срещнат по-късно днес, когато се очаква окончателно да бъдат приключени преговорите, включително и да се реши, кой ще бъде на ключова позиция във вътрешното министерство и кой ще поеме контрола над силите за сигурност.

Очаква се след края на срещата Абас и Хания да направят официално изявление за сформирането на коалицията.

Междувременно говорителят на временното правителство съобщи, че е бил инструктиран да свика заседание в събота, на което да се гласува вот на доверие на новото правителство.

Двете партии бяха принудени да завършат коалиционните преговори в кратък период, тъй като по-късно този месец се очаква в Саудитска Арабия да се състои срещата на арабските лидери.
Също така за следващата седмица е планирано и посещение на генералния секретар на САЩ Кондолиза Райс.