Насрочените за 19 септември нов кръг от преговори по ядрената програма на Северна Корея са отменени за неопределен срок по молба на корейската страна. Това е съобщил в Токио генералният секретар на правителството на Япония Каору Йосано.

По-рано началник пресслужбата на държавния департамент на САЩ Шон Маккормак обяви, че визитата на ръководителя на американската делегация по преговорите Кристофър Хил в тихоокеанския регион се отменя. Маккормак е допълнил, че според него отлагането няма да се отрази сериозно на процеса на преговори със Северна Корея.

За причината за настоящото отлагане на преговорите нито една от страните не съобщава подробности.

По информация на южнокорейски медии, лидерът на КНДР Ким Чен Ир ще ги оповести след визитата на президента на Корея Но Му Хен в Пхеян на 2 - 4 октомври.
По време на новата срещата на представителите на Северна и Южна Корея, САЩ, Китай, Япония и Русия се възнамеряваше да се изготви конкретен график и да се уточнят методите на извеждане от строя на севернокорейския ядрен реактор в Йонбьон.

Реакторът технически може да бъде използван за производство на оръжеен плутоний. Като компенсации Северна Корея договори икономическа помощ и гаранции за сигурността. От юли месец реакторът е под контрола на МААЕ.

По мнението на официални лица във Вашингтон съществува реална възможност реакторът да бъде напълно спрян до края на годината. През август - септември се състояха няколко работни срещи между представители на Северна Корея, САЩ и Япония, в хода на които, според редица медии, е бил постигнат значителен напредък.

Миналата неделя ядрените обекти на КНДР бяха огледани още веднъж от експерти на САЩ, Русия и Китай.