Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние съобщи, че временно са прекратени разговорите на високо равнище, тъй като член на европейския преговарящ екип е с коронавирус, пише "Файненшъл таймс".

Барние поясни, че екипите ще продължат да работят върху текста на търговско споразумение, но той и британският главен преговарящ Дейвид Фрост са решили да прекратят преговорите за кратък период.

Доминик Къмингс, идеологът на Брекзит, изоставя Борис Джонсън

Доминик Къмингс, идеологът на Брекзит, изоставя Борис Джонсън

Според вестника това е сигнал за голяма промяна в посоката на правителството

Британските преговарящи водят разговори с екипа на ЕС в Брюксел от неделя, като има надежда да бъде постигнато споразумение през следващите дни. Преговорите са съсредоточени върху ключови въпроси: правата на ЕС за риболов в британски води, гаранции за равни условия на пазара и как да се приложи всяко споразумение.

Останалата част от текста на договора - около 1800 страници - вече е изготвена, въпреки че официално не са затворени преговарящите глави. Двете страни се опитват да се договорят преди да изтече времето за ратифициране на споразумението, което трябва да се случи преди изтичане на преходния период на 1 януари 2021 г.

Един участник на преговорите разкри, че някои официални представители трябва да се самоизолират, тъй като е открит един случай на коронавирус.

Ирландия за Брекзит: Байдън иска сделка, Джонсън трябва да клекне за споразумение

Ирландия за Брекзит: Байдън иска сделка, Джонсън трябва да клекне за споразумение

Липсата на сделка би било "разрушително" за Обединеното кралство