Преговорите между сърбите и косовските албанци продължават втори ден без съгласие за бъдещия статут на Косово, информират световните агенции.

С отказа на Прищина да отстъпи от исканията си за независимост и предлаганата от Белград широка автономия за провинцията, преговорите вървят към задънена улица.

Сръбската делегация заклейми всяко обявяване на независимост на Косово за „незаконно", настоявайки провинцията да остане в границите на Сърбия, но с автономен статут.

Само с компромисно решение ще се постигне напредък за хората от западните Балкани, включително сърби и албанци", заяви сръбският министър на външните работи Вук  Йеремич.

Хашим Тачи е категоричен, че единственото решение е независимостта  на Косово. Той  увери, че правата на косовските сърби ще бъдат спазвани.

Междувременно дипломатическият представител на ЕС Волфганг Ишингер, който заедно с дипломатически представители на САЩ и Русия сформират т.нар. дипломатическа тройка, не е изразил надежда за напредък по време на  проговорите в австрийския град Баден.