Няма по-голямо табу в Германия от преиздаването на политическия манифест “Моята борба” ("Mein Kampf”) на нацисткия лидер Адолф Хитлер. Но историци в Мюнхен разбиват това табу, съобщава СиЕнЕн.

Институтът за модерна история преиздава книгата на диктатора и я пуска по книжарниците за продажба от следващата седмица. Цената за копие е 59 евро (63 долара).

Книгата няма да бъде преиздадена в оригиналния й вариант, но в преиздадената форма ще бъдат публикувани редица бележки, които ще изложат „лъжите, полуистините и ужасяващите тиради”, отбелязва институтът, които са в основата на нацистката визия за расизъм, който доведе до милиони загинали хора по време на Втората световна война.

Преиздаването на манифеста в Германия е възможно, тъй като правата за публикуване изтекоха на 31 декември 2015 година – 70 години от смъртта на Хитлер.

В края на Втората световна война съюзниците прехвърлиха правата за преиздаване на германската провинция Бавария, която наложи забрана за преиздаване.

След като обаче изтече забраната, историците се видяха задължени да я публикуват отново. Техният поглед съдържа педантично документирани преоценки на събитията, свързани с нацисткия терор – като огледало на първоначално обявените от хитлеристите намерения.

От центъра отбелязват, че целят да анализират пропагандата на Хитлер и по този начин да подкопаят все още ефективната символична сила, която предава книгата.

Оригиналният вариант на книгата е от около 600 страници. Но версията на института, озаглавена „Хитлер, моята борба” ( с под заглавие „Критично издание”) ще е около 2000 страници.

Германската правосъдна система отбелязва, че всяко преиздаване или разпространение на оригиналния вариант без бележки остава незаконно.

Книгата на Хитлер е написана в два тома между 1924 и 1926 година.