Премиерът на Индия и съюзниците му са на път да извоюват решителна победа и втори мандат, показват екзитпол резултатите, след като в неделя вечерта официално приключи маратонът от избори, продължил шест седмици, пише "Гардиън".

Индийците гласуват на последния етап от парламентарните избори

Индийците гласуват на последния етап от парламентарните избори

Преброяването на гласовете е насрочено за 23 май

Данните на шест социологически агенции показват, че националистическата хиндуистка партия "Бхаратия Джаната" (Bharatiya Janata party -BJP) на премиера Нарендра Моди и коалиционните им партньори печелят между 287 и 336 места в 552-местната долна камара. Проучванията излизат с различни резултати, но всички дават над 272 места, необходими за формиране на правителство в долната камара на парламента на Индия. 

Екзитпол резултатите в страната не са много точни в разпределението на местата. Всички без едно проучване през 2014 г. показваха, че коалицията на Моди е на път да спечели мнозинство. В крайна сметка спечели 282 места - най-голямата победа на една партия за последните три десетилетия.

Висока избирателна активност в първия от 39-те дни на изборите в Индия

Висока избирателна активност в първия от 39-те дни на изборите в Индия

Изборният процес в тази страна не е шега работа

Главната опозиционна сила Индийски национален конгрес печели между 124 и 142 места, показват екзитпол резултатите.

Преди изборите прогнозите бяха партията на Моди да спечели, но губи подкрепа спря вота от 2014 г.

През 2004 г., когато BJP за последен път изгуби правителството, екзитпол показваше, че ще спечели. Но вместо това се оказа, че взема само 189 места: близо 100 места по-малко от обявените предварителни резултати.

BJP ще запази контрола си над Утар Прадеш, най-важният щат с 80 места, показват седем проучвания. Партията ще спечели 49 места срещу 29 за коалиция от опозиционни партии. BJP спечели 73 места в щата през 2014 г.

В Западен Бенгал, където кампанията беше прекратена в четвъртък заради улични сблъсъци между поддръжници на управляващата партия и опозицията, партията на Моди се очаква да вземе 11 места, според две проучвания, докато останалите ще спечелят 22 места. Преди пет години "Бхаратия Джаната" спечели само 2 места.

Като цяло изборите от 11 април до неделя се проведоха в мирна обстановка, изключение беше само в Западен Бенгал.

Парламентарните избори се възприемат като референдум за петгодишното управление на Моди.

Индийският национален конгрес на Рахул Ганди е основната опозиционна партия в страната.

Избирателната активност на първите шест тура беше около 66%, съобщиха от местната избирателна комисия. На изборите през 2014 г. беше 58 на сто.