Премиерът Скот Морисън се извини за коментар от по-рано тази седмица, че "не е имало робство" в Австралия, след като изказването му предизвика обществено недоволство и обвинения, че не познава историята на страната, която управлява, информира Си Ен Ен.

На пресконференция Морисън заяви, че е имал предвид факта, че първата австралийска колония в Нов Южен Уелс е създадена без широко прибягване до използване на робски труд.

Скандал след изказване на премиера Морисън, че в Австралия не е имало робство

Скандал след изказване на премиера Морисън, че в Австралия не е имало робство

Защитавайки ролята на британския мореплавател капитан Кук в Австралия

"Моите коментари нямаха за цел да обидят и ако това се е случило, дълбоко съжалявам и се извинявам за това", каза той и добави, че страстно защитава правата на местните австралийци.

"Просто се опитах да кажа, че Австралия, да, ние имаме проблеми в нашата история, ние ги признаваме, аз ги признавам, и ние трябва да ги разрешим", изтъкна министър-председателят.

Морисън направи коментара за робството по време на интервю, на което обсъди протестите в САЩ и по света, а както и призиви за премахване на статуи на британския мореплавател Джеймс Кук.

Критиците на премиера се хванаха за изказването му, че "няма робство в Австралия" в социалните мрежи, като обясниха дългата история на принудителен труд на континента. Много осъдени са транспортирани в австралийски наказателни колонии, където са третирани като роби. Аборигените също са били използвани за робски труд десетилетия. Крадени са и деца от аборигенските общности, след което са търгувани за консерва конфитюр и са използвани като роби.