Изказване на австралийския премиер Скот Морисън, че "няма робство в Австралия" предизвика коментари, че той не познава историята на държавата, която управлява, съобщават местни медии.

Докато протестите по света срещу расизма продължават да набират скорост, премиерът предупреди, че тези, които участват в бъдещи протести в Австралия, ще бъдат санкционирани за нарушаване на правилата за социална дистанция във връзка с коронавируса.

Защитавайки ролята на британския мореплавател капитан Кук в Австралия на фона на призиви на активисти за обезобразяването и премахването на статути на исторически личности, Морисън каза, че делата на Австралия са по-добри от много държави през тези периоди.

Нови остри реплики по оста Австралия-Китай заради пандемията

Нови остри реплики по оста Австралия-Китай заради пандемията

Премиерът на Австралия не можел да бъде уплашен и принуден да спре критиките си към Китай

"Добре, когато ние говорим за капитан Джеймс Кук, по негово време той е един от най-просветени хора по тези въпроси", коментира министър-председателят пред радио 2GB.

"Имам предвид, Австралия, когато е основана като колония, като Нов Южен Улес, е било на базата, че няма да има робство. И докато корабите с роби са продължили да обикалят по света, когато Австралия е установена, да, сигурно, било е доста брутално заселване. Моите прадядовци и прабаби са били на първата и втората флотилия. Било е доста брутално място, но не е имало робство в Австралия", обясни Морисън.

Капитан Джеймс Кук е убит на Хаваите през 1779 г.

Китай предупреждава студентите си за Австралия - страна с расистки инциденти

Китай предупреждава студентите си за Австралия - страна с расистки инциденти

Да помислят много внимателно, защото там има лошо отношение към азиатци заради пандемията

Критиците на премиера се хванаха за изказването му, че "няма робство в Австралия" в социалните мрежи, като обясниха дългата история на принудителен труд на континента. Много осъдени са транспортирани в австралийски наказателни колонии, където са третирани като роби. Аборигените също са били използвани за робски труд десетилетия. Крадени са и деца от аборигенските общности, след което са търгувани за консерва конфитюр и са използвани като роби.