Чешкият премиер обяви, че правителството му ще подаде оставка заради данъчни измами на финансовия министър на страната, съобщават АП, Ройтерс и "Блумбърг".

Бохуслав Соботка подчерта, че ще се срещне с президента Милош Земан тази седмица, за да подаде официално оставката на правителството.

Решението на министър-председателя отразява напрежението в управляващата коалиция около 6 месеца преди парламентарните избори.

Соботка каза още, че има подозрения, че финансовият министър Андрей Бабиш не е плащал данъци в миналото, което той не е обяснил конкретно. Финансовият министър отрича обвиненията.

"Повече не мога да нося отговорност като премиер в тази ситуация. Единственото разумно решение сега е правителството да подаде оставка", каза Соботка пред журналисти в Прага.

Според премиера оставката ще позволи реформиране на кабинета със същата трипартийна лявоцентристка коалиция, но без Бабиш или ще бъдат организирани предсрочни избори.

Бабиш, вторият най-богат човек в страната, ръководи центристко движение, което има най-големи шансове да спечели на вота през октомври според социологическите проучвания.

Социалдемократите на Соботка са на второ място.