Премиерът на Хаити Ариел Хенри назначи нов министър на правосъдието късно сряда, съобщи France 24. Лист Куител е назначен за временен министър на правосъдието. Той бе назначен, тъй като в Хаити цари объркване, повече от два месеца след убийството на държавния глава.

Във вторник сутринта правителственият комисар помоли съдията, отговарящ за разследването, да повдигне обвинение срещу премиера. Прокурорът призова ръководителя на правителството да обясни съдържанието на две телефонни обаждания, които той е имал с един от основните заподозрени зад убийството на нощта на нападението.

Заподозрян за убийството на държавния глава бе Джоузеф Феликс Бадио, бивш изпълнителен директор на звеното за борба с корупцията на правосъдното министерство.

Твърди се, че телефонът на Бадио е бил проследен до района близо до резиденцията на Моис, когато Бадио се обадил два пъти на Хенри в ранните часове на 7 юли, след като президентът е бил застрелян от въоръжени лица.

Подозират бивш съдия от Върховния съд на Хаити за убийството на президента

Подозират бивш съдия от Върховния съд на Хаити за убийството на президента

Кок Телот се е срещала с наемници...

В събота премиерът осъди подхода на прокуратурата, наричайки го "тактика на отклоняване".

Тъй като разследването за убийството на Мойсе е възложено на разследващ магистрат, прокурорът вече не може законно да се намесва в делото. На тези основания Хенри уволни Клод.

Дипломатическият корпус също настоява да бъде хвърлена цялата светлина върху убийството на президента на републиката Жовенел Мойс и неговите извършители да бъдат издирени и изправени пред правосъдието, в съответствие с принципите на правовата държава.

Убийците на президента на Хаити са минали военна подготовка в САЩ

Убийците на президента на Хаити са минали военна подготовка в САЩ

Нови разкрития на "Фокс нюз"

Изправени пред политически борби и липса на функциониращи институции, гражданите на Хаити са обезпокоени от факта, че ежедневните им реалности на престъпността и бедността се пренебрегват.

Вече измъчван от крайна бедност, Хаити потъва още повече в хуманитарна криза след мощно земетресение, опустошило югозападната част на страната на 14 август, убивайки над 2200 души.