Колумбийците, задържани по подозрение за убийство на хаитянския президент Жовенел Мойзе, са били обучавани в американската армия, каза пред "Фокс нюз" говорителят на Пентагона подполковник Кен Хофман

"Малък брой колумбийци, задържани в рамките на това разследване за убийството на хаитянския лидер, са участвали в американски военни програми за обучение и образование, докато служеха в колумбийската армия", каза Хофман.

Още петима замесени в убийството на президента на Хаити

Още петима замесени в убийството на президента на Хаити

Сред тях са сенатор и държавен служител, за които се вярва, че имат мотив

Пентагонът организира редовно учения за стотици военен персонал - както мъже, така и жени - от партньорските държави в САЩ от Централна Америка, Южна Америка и Карибите. Подполковникът добави, че търсенето на следи от предполагаемите убийци в Пентагона продължава.

Това е второто доказателство за връзката на задържаните с американските власти. По-рано беше съобщено, че един от тях е бил информатор на Американската администрация за борба с наркотиците.

Общо 23 души бяха задържани по обвинение в убийство на Моиз: петима хаитяни и 18 колумбийци.

Спецслужбите на САЩ май са замесени в убийството на президента на Хаити

Спецслужбите на САЩ май са замесени в убийството на президента на Хаити

Разплитане на аферата

Смята се, че над десетки са участвали в заговора за убийството, като за арестувания в неделя, Кристиан Емануел Санон, се вярва, че е "мозъкът" зад заговора. Много бяха ликвидирани в хода на операцията по задържането им.

Американското правителство изпрати служители в Хаити, за да се срещнат с властите и да окажат помощ в разследването.

САЩ изпращат екип в помощ на Хаити

САЩ изпращат екип в помощ на Хаити

След като по-рано отхвърлиха военна мисия

Припомняме, че Мойс беше смъртоносно ранен при нападение на резиденцията си на 7 юли. Според вестник Le Nouvelliste, в тялото на държавния глава има 12 куршума. След това Министерският съвет въведе военно положение в републиката за 15 дни.

Ситуацията в Хаити остана напрегната след нападението.